ပေလာင္လူမ်ဳိးမ်ားသည္ ထမင္းကို ပံုမွန္ သံုးနပ္ စာေလ့ရွိပါသည္။ ေရႊဖီခ်ိန္တြင္ မနက္စာကို မနက္ (၄-၅) စားေလ့ရွိပါသည္။ ေန႔လည္ခ်ိန္တြင္ (၁၂)မွ ၁၂ခြဲအထိ စားတတ္ပါသည္။ ညေနစာတြင္ (၈-၁၀) နာရီအထိ စားေလ့ရွိပါသည္။
ပေလာင္ေဒသတြင္ အသား၊ ငါး ရွားပါးသည္။ ၿခံထြက္ ဟင္းသစ္ဟင္းရြက္ျဖင့္ စားသံုးေလ့ရွိပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ပေလာင္လူမ်ဳိးမ်ားသည္ အမဲသားကို သိပ္စားေလ့မရွိေခ်။
ပေလာင္လူမ်ဳိးသည္ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ေျခာက္ကို အိမ္တိုင္းလိုလို ထားေလ့ရွိသည္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ဟင္းရည္၊ ဟင္းသုတ္သည့္အခါတြင္ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳပါသည္။ ထို႔ျပင္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ (အခ်ဥ္ဖတ္) ၊ ေျခာက္၊ မုန္ညင္းေျခာက္ႏွင့္ ေညာင္ခ်ဥ္ေျခာက္၊ ပဲပုတ္ စသည့္တို႔ကိုလည္း အိမ္တိုင္းတြင္ ျပဳလုပ္ထားပါသည္။ ေရႊဖီခ်ိန္တြင္ ၿခံထြက္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စိုက္ပ်ဳိးသည့္အခ်ိန္မဟုတ္သည့္အတြက္ ေရႊဖီခ်ိန္တြင္ မ်ားေသာအားျဖင့္ စားသံုး ေလ့ ရွိပါသည္။
ၿခံထြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာ ေျပာင္းဖူး၊ ေရႊဖရံုသီး၊ ဗူးသီး၊ ပဲေထာင့္၊ မုန္ညင္း၊ ေဂၚရခါးသီး၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ ကုလားနံနံ၊ ခရမ္းသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး(အေသးစား)၊ ပန္းမံုလာ၊ ေဖာ့သီး၊ ခရမ္းကေစာင့္ပင္၊ ငရုပ္သီး၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ဂ်င္းမ်ဳိးစံု၊ ခ်ဥ္ေပါင္း၊ သံဖရာသီး၊ အစရွိသည့္တို႔ကို စိုက္ပ်ဳိးေလ့ရွိပါသည္။ ၿမိဳ႕ႏွင့္အလြန္ေ၀းကြာသည့္အတြက္ေၾကာင့္ ၿခံထြက္ကို အားကိုးၿပီး စားသံုးေလ့ရွိပါသည္။
No comments:
Post a Comment