Thursday, April 02, 2009

ဆိုးေဆးပါသည့္ လက္ဖက္ ၅၇မ်ိဳးစာရင္း က်န္းမာေရးဌာန ထုတ္ျပန္ သတိေပး

အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ စားသံုးခြင့္မျပဳတဲ့ Auramine O အ၀ါေရာင္ ဆိုးေဆး ေတြ ထည့္သြင္းသံုးစြဲေနတာ ေတြ႔ရွိတဲ့ေနာက္ထပ္ အမွတ္တံဆိပ္ေတြကို ျမန္မာႏုိင္ငံ က်န္းမာေရးဌာနက နာမည္စာရင္းေတြနဲ႔ အသိေပးခ်က္အသစ္ ထုတ္ျပန္လိုက္ပါ တယ္။ ေရရွည္စားသံုးမိရင္ အသည္း နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ အျပင္၊ ကင္ဆာေရာဂါလည္း ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ Auramine O ဆိုးေဆးေတြကို ျမန္မာႏုိင္ငံအႏွံ႔ ေစ်းကြက္ေတြထဲမွာ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ လက္ဖက္ေတြထဲမွာ ေတြ႔ရွိတဲ့အတြက္ လက္ဖက္ အမွတ္တံဆိပ္ေပါင္း ၄၃ မ်ိဳးဟာ စားသံုးဖို႔ မသင့္ဘူး ဆိုတဲ့ သတိေပးခ်က္ကို မတ္လ ၁၂ က က်န္းမာေရးဌာနက ထုတ္ျပန္ခဲ့ပါတယ္။ အခု ေနာက္ထပ္ လက္ဖက္အမ်ိဳးေပါင္း ၅၇ မ်ိဳးကို စာရင္းသစ္ ထုတ္ျပန္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အခုလို ျမန္မာႏုိင္ငံ ေဒသအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ႐ိုးရာအစားအစာအျဖစ္ စားသံုးေနၾကတဲ့ လက္ဖက္ေတြမွာ အခုလို က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ ဓာတုေဆး၀ါးေတြ ပါ၀င္ေနတဲ့အေပၚ ျပည္သူေတြက ဘယ္ေလာက္ သတိထား ေနၾကပါသလဲ။ မနႏၵာခ်မ္းက တင္ျပထားပါတယ္။

အစိုးရထုတ္သတင္းစာထဲမွာ ဒီကေန႔ လက္ဖက္အမ်ိဳးအစား အားလံုး ၅၇ မ်ိဳး ကို စာရင္းျပဳစုထားၿပီးေတာ့ အဲဒီ လက္ဖက္ ေတြထဲမွာ လူကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ အ၀ါေရာင္ဆိုးေဆး 'ၾသရမင္း အို' ကုိ ေတြ႔ရတဲ့အတြက္ မစားၾကဖို႔ သတိေပးခ်က္ေတြ ထုတ္ျပန္ခဲ့တာပါ။ ဒီဆိုးေဆးက ေရရွည္က်ရင္ အသည္းနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါတို႔၊ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားတာကို ထိခိုက္ေစတာ တို႔၊ ကင္ဆာေရာဂါ တို႔ကို ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လက္ဖက္ႀကိဳက္ တဲ့ ျမန္မာျပည္သူေတြၾကားမွာေတာ့ သိပ္ၿပီး ဒါကို ဂ႐ုစိုက္တာ မရွိေသးဘူး။ ၿပီးေတာ့ ဆုိင္ေတြမွာဆိုရင္လည္း တံဆိပ္မပါဘဲ အေလးခ်ိန္နဲ႔ေရာင္းတဲ့ လက္ဖက္ေတြကို ၀ယ္သံုးေနၾကတာ ေရာင္းေနၾကတာရွိေနတုန္းပဲလို႔ ရန္ကုန္က အိမ္ရွင္မတဦးက အခုလို ေျပာျပပါတယ္။

“ဆုိင္ေတြေပၚမွာ တင္ထားတာ ေတြ႔ပါတယ္။ လူေတြကလည္း ၀ယ္ေနၾကတာပဲ၊ ေရာင္းလဲ ေရာင္းေနၾကတာပဲ။ တင္ထား တာ အမ်ားစုက တံဆိပ္မပါတဲ့ အထုပ္ေတြ။ အခ်ိန္နဲ႔ ေရာင္းေနတယ္။ ယုဇနက စာရင္းထဲမပါေသးေတာ့ ေရာင္းေနတာပဲ။ အလွဴသြားေတာ့ လက္ဖက္သုပ္နဲ႔ တည္ခင္းေနၾကတာပဲ။ ႏွပ္ၿပီးသာားေတြ မဟုတ္တာေပါ့။ ကိုယ့္ အိမ္မွာ ျပန္ၿပီး လုပ္တာ ေတြေပ့ါ။ ဆုိင္ႀကီးေတြမွာ တင္ထားတာက ႏွပ္ထားတာေတြ။ ဆုိင္မွာ တင္ထားတာ ဘယ္ေလာက္ ၾကာေန သလဲ မသိဘူး။ ကုိယ့္အိမ္မွာ ကုိယ္ ေဆးေၾကာၿပီး ေထာင္း စားတယ္။”

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕က အိမ္ရွင္မတဦး ေျပာျပခဲ့တာပါ။ အခုလို လက္ဖက္ထဲမွာ ဆိုးေဆးေတြပါ၀င္ေနလို႔ လူကို ဘယ္ေလာက္ထိ အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစႏုိင္သလဲ ၊ ၿပီးေတာ့ လူထုၾကားမွာေရာ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ အသိေပ းပညာေပးတာေတြ ရွိမရွိ အစားအစာ နဲ႔ ေဆး၀ါး က်န္းမာေရးဌာနက တာ၀န္ရွိသူတဦးကို ဆက္သြယ္ခဲ့ေပမဲ့ ေခၚယူလို႔ မရခဲ့ပါဘူး။ အစိုးရအေနနဲ႔လည္း အခုလို အသိေပး ေၾကညာခ်က္ ထုတ္ရံုတင္မကဘဲ လူေတြ ပိုၿပီး သတိထားလာေအာင္ ဒီထက္ပိုၿပီး ထိထိ ေရာက္ေရာက္ လုပ္သင့္ တယ္လို႔လည္း ေျပာဆိုမႈေတြရွိေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အရည္အေသြး အဆင့္အတန္းရွိၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ လက္ဖက္ အပါအ၀င္ ကုန္ပစၥည္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ စိစစ္မႈေတြလုပ္ဖို႔ အေရးႀကီး တယ္လို႔လည္း ေျပာဆိုၾကပါတယ္ရွင္။
29 March 2009 Read more...

No comments:

Post a Comment